Unit Peperiksaan dan Penilaian

En. Nong Azman Bin Nong Chek
Unit Peperiksaan dan Penilaian
Nama: En. Nong Azman Bin Nong Chek
Jawatan: Ketua Unit
Emel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 PENGENALAN

Unit Peperiksaan dan Penilaian IPG Kampus Raja Melewar diberi mandat menyediakan program peperiksaan dan penilaian yang berkualiti di peringkat institut di samping membantu menangani agenda dan hal yang berkaitan pengurusan peperiksaan dan penilian pelajar. Unit peperiksaan juga menguruskan peperiksaan dan penilaian pelajar dari kumpulan Kursus Pra-Perkhidmatan, Kursus Dalam Perkhidmatan (KDP), Kursus Dalam Cuti (KDC), Kursus tajaan bersama antara Institut Pendidikan Guru dan Universiti tempatan dan luar Negara dan kursus sepenuh masa di dalam IPG. Sehubungan itu, Unit Peperiksaan dan Penilaian berperanan menjamin kualiti dari segi kesahan dan kebolehpercayaan semua program peperiksaan dan pentaksiran yang dijalankan.

 

 FUNGSI

1. Menentukan penilaian dijalankan melalui pelbagai kaedah penilaian yang ditentukan dari semasa ke semasa.

2. Tidak membocorkan sebarang rahsia seperti yang diarahkan dan berpegang teguh kepada konsep sulit selaras dengan akta akta rahsia rasmi kerajaan.

3. Menjamin kredibiliti, kesahan dan kebolehpercayaan sistem peperiksaan dan penilaian pendidikan guru.

4. Memastikan proses penilaian kerja kursus dan taksiran dijalankan secara teratur dan mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

5. Memberi panduan dalam perancangan dan pentadbiran peperiksaan, penyediaan, pemprosesan dan pengesahan keputusan peperiksaan dan penilaian secara teratur dan sistematik berdasarkan manual prosedur proses peperiksaan pendidikan guru dan perintah lembaga peperiksaan pendidikan guru.

6. Memastikan proses pemeriksaan skrip jawapan peperiksaan bertulis dijalankan secara tekal dan terkawal mengikut panduan moderasi.

 

 VISI DAN MISI

 1. IPG Peneraju Kecemerlangan Pendidikan Guru

2. Melahirkan guru yang kompeten dan berjiwa pendidik melalui program pembangunan guru yang  dinamik ke arah pendidikan sekolah bertaraf dunia. 

Aktiviti Unit Peperiksaan dan Penilaian

No result.

Carian

1167243
Hari Ini
Semalam
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Sepanjang Masa
5930
6531
31725
1085446
144408
124365
1167243

IP Anda: 35.172.195.82
23-01-2020 16:55

Hubungi Kami

Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar, Jalan Sikamat, 70400 Seremban, Negeri Sembilan.

  06 7654000
  06 7624822
  Hubungi Webmaster
  Peta Lokasi
  Laman web rasmi IPGKRM boleh dilayari melalui telefon pintar anda

 

 

Hakcipta Terpelihara. Hakcipta @2018 Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar. Paparan terbaik menggunakan Mozilla Firefox Version 3+, Google Chrome atau Internet Explorer Version 9